Vooruitkijken op het nieuwe seizoen met: Frank Versteeg

10/07/2017

Interview met Coach Frank Versteeg

 

 

“In grote lijnen zal het team dus hetzelfde zijn als vorig jaar met een enkele nieuwe gezichten erbij.”

 

Vrijdag 30 juni was de laatste zomer training voor de Amstel Tijgers onder leiding van Frank Versteeg die aankomend seizoen de teugels in handen heeft bij het eerste van Amsterdam. Coach Versteeg is geen onbekende in Amsterdam waar hij nog in de Ere-divisie gespeeld heeft en was het afgelopen seizoen als coach actief in de jeugd, waar hij de de U17 naar de Playoffs loodste.

 

Wat is jouw indruk van het huidige team?

 

Het is een team met gelouterde spelers die echt ervaring hebben en een aantal jongens die redelijk op leeftijd zijn, maar echt nog ontzettende goeie spelers zijn. Vooral in de aanval hebben wij onwijs veel talent rondrijden. De verdedigers is een wat lastiger verhaal. We hebben op dit moment 5. We moeten of 1 of 2 liefst rechtshandige verdedigers ergens vandaan halen, of een van de ervaren aanvallers achterin gaan zetten en misschien zelfs een jeugdspeler omhoog halen, mits deze goed genoeg is.

In grote lijnen zal het team dus hetzelfde zijn als vorig jaar met een enkele nieuwe gezichten erbij.

 

Wat is de reden geweest nu in te stappen bij de Amstel Tijgers?

 

“Als ik zeg ik kom, dan ben ik er ook.”

 

In de afgelopen jaren ben ik door verschillende clubs benaderd om daar de jeugd te doen of hoofd trainer te worden, maar heb altijd nee gezegd. De jongens hebben allemaal gewoon een baan en altijd op de training komen is dus lastig voor velen van hen. Ik ben veel te fanatiek, als ik zeg ik kom, dan ben ik er ook. Vandaar dat ik ook vier, vijf keer nee heb gezegd. Ik heb met een aantal spelers gesproken en zij hebben mij overtuigd dat er een mouw aan te passen valt, dus vandaar dat ik nu in stap.

 

Hoe ziet de voorbereiding op het aankomende seizoen er uit?

 

We gaan proberen eind augustus in Utrecht al wat ijs trainingen te regelen, dan ga ik ook zeker beginnen met droog trainen. Een van de Oberliga teams uit Hamburg heeft ons uitgenodigd om tegen hen te oefenen, daar zou ik graag gebruik van willen maken. Misschien spelen we wel twee wedstrijden, maar daarvoor moeten we eerst kijken of wij hier ook aan wedstrijd ijs kunnen komen, dat zijn wij nu aan het onderzoeken.

 

Hoe gaat het team spelen onder jouw leiding?

 

“Ik ga ook iedereen gebruiken. Als je bij het team zit, dan speel je.”

 

We hebben enorm veel aanvallers en we kunnen met ongelooflijk veel energie gaan spelen. Het afwachtende, verdedigende spel gaat er uit. We zullen onwijs aanvallend gaan spelen met een hele sterke forecheck met hele korte snelle shifts. Ik ga ook iedereen gebruiken. Als je bij het team zit, dan speel je. We zullen met heel veel druk spelen. Overal waar de puck is, daar zijn wij ook. Mijn doel is om te spelen als een team. Ik wil zoveel mogelijk winnen, maar niet ten koste van het team. Wij zullen niet wachten op een briljante ingeving van een van de betere spelers, wij zullen als een team strijden voor de winst en soms ook als een team strijdend ten onder gaan.

 

Tijden in Nederland zijn veranderd. Vroeger lagen de budgetten veel hoger, hoe zie jij dat nu in de BeNelague?

 

Dat is een van de redenen waarom ik al die tijd nee heb gezegd. Ik ben zelf gewend aan het grotere budget. Ik heb 20 jaar eredivisie gespeeld, ik denk dat ik in die tijd hooguit vijf trainingen heb gemist. Ik kreeg er in die tijd ook redelijk voor betaald en tegenwoordig krijgen de jongens gewoon niet betaald. Dat is het grote verschil. En dan zie ik hoe makkelijk de jongens met het missen van trainingen tegenwoordig om gaan. Ik ben inmiddels wel achter dat het in veel gevallen geen onwil is, want die jongens hebben gewoon een baan. Als de baas zegt dat ze moeten overwerken, dan hebben ze een probleem. Daar moet ik mee leren leven. Het is niet alleen een probleem in Amsterdam, maar een probleem voor het hele ijshockey in Nederland. Maar ik denk wel dat daar aan mouw aan te passen valt.

 

Wat wil je meegeven aan de mogelijke jonge speler die mogelijk hun debuut gaan maken dit seizoen?

 

“Als je af wacht als aanvaller tot de verdediger de puck weer bij jou brengt, dan ben je geen BeNeLeague waardige speler.”

 

Allereerst zullen de jeugd spelers in het promo team zich daar moeten bewijzen. Laten zien dat ze een kans verdienen door op alle vlakken van het spel, thuis horen in de BeNeLeague. Dus team spelers zijn, dan zullen ze een keer mee mogen trainen met het eerste, en als zij zich daar bewijzen ook mee mogen spelen. En als ze dan bij het team zitten dan spelen ze ook. En daarvoor zullen ze keihard moeten werken. Het komt niet aan op het scoren van een goaltje, maar om het gehele spel. Ik wil van de talenten die doorstromen volwaardige BeNeLeague spelers maken. Aanvallers die mee verdedigen en verdedigers die mee aanvallen. De volledige 60 meter van het veld ijshockeyen. En als je af wacht als aanvaller tot de verdediger de puck weer bij jou brengt, dan ben je geen BeNeLeague waardige speler. Maar dat zal ik ook in het promo team gaan slijpen, want die zal ik ook gaan trainen. En de coaching van dat team assisteren zo dat er een zo goed mogelijke aansluiting is van het promo team naar het eerste team.

 

Wil jij nog iets kwijt wat jij belangrijk vind?

 

“Als wij in Nederland weer de aansluiten met de landen boven ons willen krijgen zullen wij dryland training overal in de jeugd moeten gaan toepassen.”

 

Ja, de club heeft hulp nodig in vrijwilligers. Zo veel mogelijk mensen moeten gewoon helpen. Dat geld bij alle teams. En niet alleen bij de wedstrijden, maar ook bij de trainingen. Zo zou er bij elk team wel een ouder, broer, zus, oom, tante, vriend of iemand anders gevonden moeten worden die voor of na een training dryland oefeningen gaat doen. Want op dat vlak lopen wij gigantisch achter op de landen om ons heen in onze WK poules. Al die landen trainen niet alleen op het ijs maar ook buiten het ijs om waar veel skills te verbeteren zijn. Als wij in Nederland weer de aansluiten met de landen boven ons willen krijgen zullen wij dryland training overal in de jeugd moeten gaan toepassen. Ik denk dat wij daar hele grote stappen in kunnen gaan maken.